Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια εντυπωσιακή τελετή η οποία συγκέντρωσε σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας κατά την οποία δόθηκαν τα πρώτα διεθνώς ESG Awards με εστίαση στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Τα αρχικά ESG προέρχονται από τις λέξεις Environment/Περιβάλλον, Society/Κοινωνία και Governance/Διακυβέρνηση και αφορούν τις δράσεις και τις πρακτικές που υλοποιούν οι φορείς σε αυτούς τους τομείς.
Με περισσότερες από 200 υποψηφιότητες σε 11 κατηγορίες βραβείων να συμμετέχουν απενεμήθη στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου το Motivation Award (Βραβείο Καλών Πρακτικών για Βιώσιμες Εγκαταστάσεις) το οποίο παρέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης.
Για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου αποτελεί μεγάλη διάκριση διότι είναι το πρώτο και το μοναδικό Ελληνικό Λιμάνι που βραβεύτηκε στα πρώτα ESG Shipping Awards. Κατά την στιγμή της παραλαβής του βραβείου ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης τόνισε ότι ο οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου αξιολογήθηκε από την επιτροπή διότι οι στόχοι του είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην πραγματικότητα των ESG. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου αναπτύσσει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, υιοθετεί καινοτόμες πρακτικές για την μετάβαση σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Κτά την διάρκεια της τελετής απονομής έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου οι οποίες αξιολογήθηκαν ενώ προβλήθηκε και σχετικό βίντεο.
Ευχαρίστησε τους διοργανωτές, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Ελλάδος, εξήρε την αξία της θεσμοθέτησης των βραβείων ESG Shipping Awards ως μια διαδικασία διάδρασης με την ανταλλαγή καλών πρακτικών οι οποίες θα οδηγήσουν αποτελεσματικά στον μετασχηματισμό και τη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης .
Την έναρξη των χαιρετισμών κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Μανόλης Κουτουλάκης, ο οποίος τόνισε την σημασία της εκδήλωσης, την οποία χαρακτηρίστηκε ως ένα οργανωτικό global statement της ελληνικής ναυτιλίας και του οικοσυστήματος της, που μπορεί να πρωτοπορεί να προσαρμόζεται και να ηγείται σε κάθε τι νέο και σε κάθε πρόκληση ιδίως όσον αφορά τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Χαιρετισμοί απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Δρ. Γιώργος Πατέρας, ο Managing Director US Special Presidential Envoy for Climate, David Livingston, o Προέδρος της Κριτικής Επιτροπής Βραβείων κ.Jan Fransen και η κ. Ελενα Αθουσάκη και κ. Κατερίνα Σταθοπούλου εκ μέρους των διοργανωτών.