Τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου επισκέφτηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κοζυράκη,  ο κ. Πατερέλης, Υπεύθυνος περιβάλλοντος ΔΑΗΚ Αεροδρομίου και ο κ. Σπηλιόπουλος, Διευθυντής Κατασκευών, οι οποίοι είχαν  συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΛΗ κ. Ιωάννη Βαρδαβά. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν η Ειδική Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Ελένη Τσαντηράκη, κι ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΛΗ κ. Τσιμπλοστεφανάκης. 

Σκοπός της συνάντησης αποτέλεσε η  ενημέρωση από την κ. Κοζυράκη στην πρόταση της συμμετοχής του ΟΛΗ στην διαφύλαξη-διάσωση  και συγκεκριμμένα στην μεταφύτευση μνημειακής ελαίας σε συμβολική  τοποθεσία της χερσαίας ζώνης του Λιμένος Ηρακλείου. Η πρόταση αυτή αποτελεί την συνέχεια της πρότασης  για τη διάσωση ιστορικών δένδρων ελιάς στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδας, περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

 Η πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφύτευση σε συμβολικές τοποθεσίες της πόλης του Ηρακλείου, στο Λιμάνι του Ηρακλείου, του Δήμου Μινώα καθώς και τη διαφύλαξη ικανού αριθμού ελαιοδένδρων, σημαντικής οικολογικής και πολιτισμικής αξίας, για τη μελλοντική τους φύτευση σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, προσβάσιμο και επισκέψιμο, του διεθνούς αερολιμένα.

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Βαρδαβάς συνεχάρη την κ. Κοζυράκη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την δράση αυτή τονίζοντας την θετική στήριξη και συμμετοχή του ΟΛΗ αναφέροντας ότι αυτά τα μνημειακά ελαιόδεντρα αποτελούν « ζωντανά μνημεία της φύσης και του ανθρώπου».

Η διάσωση και η ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων της Κρήτης και η ένταξή τους σε πολιτιστικές διαδρομές, μονοπάτια και τουριστικούς χάρτες ,συμβάλλουν στην προβολή της ιστορίας της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.