Επίσημη προγραμματισμένη εθιμοτυπική επίσκεψη στο Λιμάνι του Ηρακλείου πραγματοποίησε την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, η Πρέσβειρα της Ιταλίας στην Ελλάδα κ.Πατρίτσια Φαλτσινέλι (Patrizia Falcinelli),  συνοδευόμενη από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ιταλικής Πρεσβείας κ. Moioli Efrem, από τον Πρόξενο και πρώτο Γραμματέα της Ιταλικής Πρεσβείας κ. Tutino Alessandro και από τον Επίτιμο Υποπρόξενο Ηρακλείου κ. Bartollozzi Paolo. 

Συγκεκριμένα νωρίς το μεσημέρι στο Λιμάνι του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε δεξίωση εν πλω, στο BRUNO GREGORETTI της Ιταλικής ακτοφυλακής το οποίο προσέδεσε στην προβλήτα IV-V.

O Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Γεώργιος Λογιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιερακης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Ευθύμιος Δουβής, o Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ ΑΕ κ. Μηνάς Παπαδάκης,  o Πρόεδρος του ΟΛΗ ΑΕ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς, καθώς και εκπρόσωποι των Αρχών του Ηρακλείου, μετέβησαν  στο πλοίο όπου σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τους υποδέχτηκαν ο Καπετάνιος του πλοίου κ. Savatore Malaponti, η Πρέσβειρα της Ιταλίας κ.Patrizia Falcinelli,  ο Ναύαρχος κ.Aulicino Giuseppe καθώς και ο επίτιμος Υποπρόξενος Ηρακλείου κ. Bartolozzi Paolo. 

Μετά το καλωσόρισμα ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί προς τις Αρχές του τόπου, τόσο από την Πρέσβειρα της Ιταλίας κ. Patrizia Falcinelli, όσο και από τον Ναύαρχο κ. Aulicino, όπου εκφράστηκαν οι δυνατοί διαχρονικοί δεσμοί φιλίας των δύο λαών, καθώς και η άριστη συνεργασία των δύο χωρών. Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους κατά την παρουσίαση από την Ιταλική ακτοφυλακή του έργου που επιτελεί στη Μεσόγειο για την πάταξη της λαθραίας αλιείας. 

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στο Ηράκλειο που πραγματοποιεί η Πρέσβειρα της Ιταλίας μετά την πανδημία covid-19, επιβεβαιώνοντας ότι επισκέπτεται έναν ασφαλή προορισμό.  Η διαβεβαίωση αυτή ενισχύθηκε και κατά την επίσκεψή της Ιταλίδας Πρέσβειρας  στους χώρους υποδοχής της Κρουαζιέρας, του Επιβατικού Σταθμού και των διαφόρων λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η παρουσίαση των πολυσχιδών δραστηριοτήτων  του Λιμένος Ηρακλείου παρουσιάστηκε από τον Διευθύνοντα  Σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη προς την αντιπροσωπεία της Ιταλικής Πρεσβείας,  κατά τη διάρκεια της  επίσκεψης στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΛΗ,  με ιδιαίτερη έμφαση  στις δυνατές διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών από το 1861, αλλά και στη συσχέτιση των δύο μεγάλων πολιτισμών του Ρωμαϊκού και του Ελληνικού,  με αναφορά στα  πολιτιστικά Ενετικά Μνημεία της Πόλης μας. Οι σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, των εξαγωγών και εισαγωγών που αποτελούν τους κύριους πυλώνες της ενίσχυσης της οικονομίας θέτουν τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται το επόμενο διάστημα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ανέφερε ο κ. Μηνάς Παπαδάκης. Στη συνέχεια τονίστηκε η τρέχουσα κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης καθώς και η μεταβαλλόμενη  με ταχύτατους ρυθμούς κλιματική αλλαγή, με την πολιτική της Ιταλίας να υιοθετεί την μείωση στο  60 % του άνθρακα και την δημιουργία  νέου Υπουργείου αρμόδιο για την πράσινη μετάβαση. 

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με αναφορά σε στατιστικά δεδομένα που αφορούν το υψηλό μέγεθος απόδοσης των τομέων της Κρουαζιέρας, της Ακτοπλοΐας και των Εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμένος Ηρακλείου. 

Με την ισχυρή δέσμευση ότι στα περιβαλλοντικά ζητήματα και στη νέα ενεργειακή εποχή, ανοίγουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων τόσο για τους Ελληνικούς όσο και για τους Ιταλικούς φορείς, έκλεισε η συνάντηση με την απόδοση αναμνηστικών δώρων, σε μια ευγενική χειρονομία φιλοξενίας.