Με απόλυτη επιτυχία έληξε το Συνέδριο που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 28,29 και 30 Ιουλίου 2020. 

Στο Συνέδριο «Σύγχρονες Προσεγγίσεις και Ανάπτυξης Λιμένων», κατατέθηκαν οι απόψεις  όλων  των  εκπροσώπων σε θέματα Πολιτικής Λιμένων, Κρουαζιέρας, Ερευνών Ναυτιλίας, Εμπορίου και Μεταφορών, καθώς και οι θέσεις των θεσμικών φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο όπου θα είναι ο προπομπός δράσης  για την επόμενη 5ετία.

Αναλυτικότερα το Συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κυριαζόπουλου, και του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη. 

Χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό. 

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΛΗ ΑΕ Ιωάννης Βαρδαβάς υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΛΗ  καλείται να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο για το λιμάνι, με εξωστρέφεια που θα φέρει επενδύσεις ώστε το λιμάνι να γίνει πύλη διεθνών εμπορικών δραστηριοτήτων, για να έρθει ανάπτυξη. 

Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ ΑΕ κ.  Μηνάς Παπαδάκης στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε ότι το πολυθεματικό λιμάνι του Ηρακλείου είναι διεθνούς σημασίας, κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής καθώς και ότι η επιθυμία είναι η ανάπτυξη όλο και περισσότερων ακτοπλοϊκών γραμμών, μπορούν δε να διασφαλιστούν οι υποδομές και να λειτουργήσει το Λιμάνι του Ηρακλείου, στον εμπορικό τομέα,  ως δορυφορικό λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Καταλύτης θα είναι η ανανέωση του εξοπλισμού. Ιδιαίτερη έμφαση και ως κομβικό σημείο της ομιλίας του κ. Παπαδάκη, δόθηκε σε δύο σημαντικούς άξονες όπου υπάρχουν  τεράστια περιθώρια ανάπτυξης,  στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και στον τομέα της κρουαζιέρας, 

Ο κ. Παπαδάκης ανήγγειλε την στόχευση της υλοποίησης  μιας νέας μαρίνας, ανατολικά του Λιμεναρχείου. Τόνισε την  ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού που θα  έχει τεράστιο όφελος για την τοπική οικονομία, καθώς και το  αποτύπωμα της κρουαζιέρας  που θα είναι πολύ μεγάλο για την τοπική οικονομία, με έμφαση στην ανάπτυξη του home porting στο λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο διαθέτει βασικά στοιχεία ελκυστικότητας, με στόχο  την επόμενη πενταετία να φτάσει σε 800.000 επιβάτες κρουαζιέρας. 

 Ο κ. Μηνάς Παπαδάκης ανακοίνωσε ακόμα ότι σχεδιάζεται η δημιουργία Ναυτικού μουσείου, καθώς και η μετατροπή του θεατρικού σταθμού σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο. Κεφαλαιώδους σημασίας ανέφερε είναι να αποκτήσει το λιμάνι του Ηρακλείου  εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου και κατέληξε ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και διαθέσιμοι σε συνεργασία. 

Αρκετά σημαντικές και με ενδιαφέρον υπήρξαν οι παρουσιάσεις-εισηγήσεις, καθ΄όλο το 3ημερο Συνέδριο του ΟΛΗ ΑΕ και ΠΑΔΑ, καταξιωμένων εισηγητών και σημαντικών στελεχών της Ελληνικής και Διεθνούς Βιομηχανίας του Θαλάσσιου Τουρισμού και της Κρουαζιέρας, που ανέπτυξαν θέματα της Γαλάζιας Οικονομίας και Ανάπτυξης, στατιστικά δεδομένα του Εμπορευματικού  χαρακτήρα του Λιμανιού του Ηρακλείου,  νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού, των  Λιμενικών Υποδομών  και εγκαταστάσεων ,για την  Διαχείριση Σύγχρονων Λιμενικών Οργανισμών, για την συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, συγκρίσεις και  Παρουσιάσεις Λιμένων Εξωτερικού και Εσωτερικού,  καθώς και αναφορές για τις εξελίξεις στην περιοχή της Κρήτης.

Σκοπός για άλλη μια φορά του ΟΛΗ, που αποτέλεσε τη βάση για την πραγμάτωση του 1ου Συνεδρίου,  είναι πάντα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων και να μετέχει ενεργά, στην πολιτική στα Λιμάνια σε ευρωπαϊκό πανελλήνιο  και τοπικό επίπεδο.