ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

koules19.jpg 

 

Το λιμάνι του Ηρακλείου ήδη από τους ελληνιστικούς χρόνους πρέπει να προστατευόταν από ένα τετράπλευρο πύργο στη θέση του σημερινού φρουρίου. Ο πύργος ανακατασκευάστηκε στον 7ο ή 8ο αι. και μετά τη βενετική κατάκτηση έλαβε την ονομασία Castellum Communis. Έπειτα από τους μεγάλους σεισμούς του 16ου αιώνα, αποφασίστηκε το 1523 η αντικατάστασή του από το υφιστάμενο φρούριο, το Castello del Molo, Rocca al Mare ή Castello, που έμεινε γνωστό ως «Κούλες» από την οθωμανική του ονομασία Su Kulesi (Φρούριο του νερού).

Για την επέκταση του χώρου θεμελίωσης του νέου φρουρίου οι Βενετοί βύθισαν ολόκληρα πλοία φορτωμένα με βράχους και πέτρες. Οι τεράστιοι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν στην κρηπίδα θεμελίωσης και είναι ορατοί, προέρχονται από την οχύρωση των ελληνιστικών χρόνων.

Οι περιμετρικές τοιχοποιίες του διαμορφώνονται εξωτερικά με διαφορετική κλίση (scarpa) και φτάνουν σε πάχος τα 11 μέτρα. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά, στην οποία καταλήγει ο βενετσιάνικος οχυρός μόλος. Στη βόρεια πλευρά ανοίγεται βοηθητική έξοδος προς τη θάλασσα, για την τροφοδοσία του φρουρίου από πλοία και νοτιοδυτικά ανοίγεται τρίτη δευτερεύουσα έξοδος προς το λιμάνι. Στο ισόγειο του φρουρίου, το οποίο καλύπτει επιφάνεια περίπου 3.600τ.μ., διαμορφώνονται 26 θολοσκέπαστοι χώροι στρατωνισμού, αποθηκών, δεξαμενών που τροφοδοτούνταν με βρόχινο νερό μέσω καταπακτών στο δώμα, φυλακών και κανονιοθυρίδες για 18 μεγάλα κανόνια. Το φρούριο ήταν εφοδιασμένο με εκατοντάδες βόλια διαφόρων διαμέτρων και δεκάδες κιβώτια πυρομαχικών. Ένα μεγάλο κλιμακοστάσιο και μια κεκλιμένη δίοδος για την έλξη των κανονιών και των εφοδίων, οδηγούν στο δώμα, περιμετρικά του οποίου υπήρχαν κανονιοθυρίδες για κανόνια διαφόρων διαμετρημάτων και ένας υπερυψωμένος διάδρομος κίνησης των στρατιωτών. Στη βορειοανατολική πλευρά υπήρχε ο πύργος του φάρου. Υπήρχαν ακόμη χώροι στρατωνισμού της φρουράς, διαμονής των αξιωματικών, ανεμόμυλος φούρνος και ναός. Στις τρεις πλευρές του φρουρίου διατηρούνται στη θέση τους, τα μαρμάρινα εμβλήματα της Βενετίας με το φτερωτό λέοντα.

Μετά την άλωση του Χάνδακα (Ηράκλειο), το 1669, οι Οθωμανοί πραγματοποίησαν επεμβάσεις στο φρούριο, με κυριότερη την προσθήκη των επάλξεων. Η σημερινή εικόνα του δώματος είναι αποτέλεσμα αλλεπάλληλων επισκευών τόσο κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας όσο και μετατροπών και αναστηλωτικών επεμβάσεων των αρχών του 20ου αι. και της δεκαετίας του 1970. Απέναντι, στην απόληξη του υπήνεμου μόλου, κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς, μικρότερο φρούριο, ο Μικρός Κούλες ή Κιουτσούκ Σου Καλεσιντέ, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1936 για να διαμορφωθεί η προβλήτα του νέου λιμένα.

Στους χώρους του ισογείου του φρουρίου φυλακίσθηκαν Κρήτες επαναστάτες μεταξύ αυτών και η ομάδα του οπλαρχηγού Δασκαλογιάννη κατά την επανάσταση του 1770

 

koules_15_4.jpg 

 

You must install Adobe Flash to view this content.
You must install Adobe Flash to view this content.
 
You must install Adobe Flash to view this content.

FinalOLH_ARTWORK2.jpg

http://www.poseidonmedii.eu/

ΝΕΑ

Συνάντηση με θέμα την αξιοποίηση της Ελεύθερης Ζώνης του λιμένα

  περισσότερα

Απάντηση σε δημοσιεύματα από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

  περισσότερα

Επιτυχής ολοκλήρωση της ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

  περισσότερα

Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου Τετάρτη 17/01/2018

  περισσότερα

Ανακοίνωση σχετικά με την τελετή για τον καθαγιασμό των υδάτων

  περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ “ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο.Λ.Η. Α.Ε. 2018”

  περισσότερα

city-guide-icon.png city-guide-icon-text.png city-guide-googleplay.png city-guide-appstore.png

logo_filoxenia.jpg